2018 nyarán az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára (Történeti Levéltár) és a Történelemtanárok Egylete (TTE) a rendszerváltást megelőző, 1988-as tömegtüntetésekre emlékezve virtuális kiállítást rendezett, amelyet eddig a Történeti Levéltár honlapján lehetett megtekinteni. E közös kezdeményezés fő célja az volt, hogy egy oktatási segédletként is hasznosítható honlapon, párhuzamosan tegyük közzé ezen események korabeli forrásait (fényképek, szórólapok, plakátok, felhívások stb.), valamint az egyes demonstrációkkal kapcsolatos egykorú állambiztonsági iratokat.

A virtuális kiállítás keretei között azt szeretnénk bemutatni, hogy milyen társadalmi megmozdulások zajlottak az 1988–89-es esztendőben, amelyek nagyban hozzájárultak a rendszerváltás megvalósulásához. A honlap forrásokat megjelenítő tartalma folyamatosan bővül, mert célunk, hogy ha nem is az összes, de a jelentősebb politikai, társadalmi problémákra reagáló tömegtüntetések felkerüljenek az idővonalra, információbázist adva nemcsak a korszak iránt érdeklődők, de mind az általános, mind a középiskolai tanárok számára, akik kérdésfelvetéseket, feladatokat is találnak az adott tüntetéshez kötődően, amelyeket e korszak tanítása során felhasználhatnak. A kérdések összeállítását a TTE végezte.

Elsőként a bős-nagymarosi vízerőmű megépítése elleni, május 27-ei tiltakozásról, valamint a június 16-án, Nagy Imre miniszterelnök kivégzésének évfordulóján tartott ellenzéki rendezvényekről – és az ezeket kísérő állambiztonsági akciókról – szóló források felhasználásával készült kiállítást hívtuk életre.

A Történeti Levéltár ars poeticája szerint az emberek, a családok és a közösségek sorsát nem csak az állambiztonság iratain keresztül, hanem a korszakot megélők személyes szemszögén át is meg kell ismernünk, illetve ismertetnünk. Ezért a levéltári iratanyag összeállításával párhuzamosan igyekeztünk megszólítani az e korszakot megélt és esetlegesen még a demonstrációkon is részt vett szemtanúkat, arra kérve őket, hogy ha van bármilyen tárgyi emlékük (röplap, fotó, meghívó egyéb korabeli dokumentum), úgy azokat felhasználhassuk e virtuális kiállítás elkészítésénél.

Mindezen gondolatokat szem előtt tartva az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára továbbra is várja azok jelentkezését, akik a fenti demonstrációkkal kapcsolatos képi vagy írásos emlékeiket szívesen megosztanák, vagy – akár másolat formájában – a Történeti Levéltár őrizetére bíznák.

A tömegtüntetések mind szélesebb körű és sokoldalúbb bemutatását célzó kezdeményezéshez csatlakozott a Nemzeti Audiovizuális Archívum (NAVA) is, így honlapunkon a magán- és állambiztonsági iratokon, fényképeken kívül korabeli filmrészletek is megtekinthetőek, amelyek bemutatják egyebek mellett a bős-nagymarosi vízlépcső, vagy a romániai falurombolás elleni tiltakozó akciókat.

Honlapunk tartalmának bővítése során – terveink szerint a közeljövőben –, a bemutatott iratok között más levéltárak által őrzött forrásokat is megjelenítünk majd.

Készítették: Benefi Géza, Borkúty László, Cseh Gergő Bendegúz, Ehrenberger Róbert, Mészáros Dániel, Müller Rolf, Miklósi László, Pócs Nándor, Szekér Nóra, Sváby Enikő, Papp István, Tari Laura, Tóth Eszter és Vörös Géza.

Elérhetőségünk: info@abtl.hu