1989. április 22. - Környezet? Védelem?

Facebook Twitter

Környezetvédelem a rendszerváltás idején

1989. október 23-án kikiáltották a Magyar Köztársaságot, amely nem csak az államforma megváltozását jelentette, hanem az addig életben lévő alkotmány módosítását is. Ennek köszönhetően lehetővé vált a többpártrendszerre épülő parlamentáris demokrácia, amelynek egyik fontos elemeként jelent meg a környezetvédelem, ahogy az akkori alaptörvény 18 §-a fogalmazott: „A Magyar Köztársaság elismeri és érvényesíti mindenki jogát az egészséges környezethez”. Ám hosszú út vezetett idáig.

A nyolcvanas évek végi rendszerkritika sajátos aktusának számító környezetvédelmi tiltakozások a bős-nagymarosi vízlépcső elleni fellépéssekkel vették kezdetüket. A nyitányt az 1988. április 24-ei Visegrád és Esztergom közötti felvonulás jelentette, meghatározó állomása pedig az Országház előtti szeptember 12-i több tízezres tüntetés volt. A Duna-védő akciók 1989-ben is folytatódtak, de folyó ökoszisztémájának védelméhez ekkor már hozzá társult a levegőszennyeződés felemlegetése is.

Az 1989-ben szervezett környezetvédelmi kérdések kapcsán szervezett tüntetések közül az első egy kisebb „fiaskóval” indult. Február 13-án ugyanis a Blaha Lujza téren a Nagymaros Bizottság és a Duna-kör hirdetett meg szmog-ellenes akciót, ám azt a hatóságnál későn jelentették be, s így az engedélyt nem kapták meg, viszont az idő előrehaladtával a lemondására is csak a helyszínen nyílt lehetőség. Az operatív biztosításért felelős szervek tehát még inkább „indokoltnak” tartották jelenlétüket, meg persze az a 15-20 fiatal is, aki a felhívásra érkezett. Utóbbiak száma hamar 60 főre nőtt, ám a szervezők maguk rekesztették be a tiltakozást.

A környezetvédelmi akciósorozatba illeszkedett, március 6-án a Duna Kör, a Nagymaros Bizottság, valamint a Népszavazást Kérők Csoportjának tüntetése az I. kerületi Fő utcában, a Környezetvédelmi és Vízgazdálkodási Minisztériumnál. A belsőreakció-elhárítás most egy jóval kisebb léptékű megmozdulással állt szemben, a bámészkodókkal együtt nagyjából 250-300 főre tették a megjelentek számát. A tüntetésről készült jelentés szerint a kormányellenes felszólalások és feliratok palettáját egy sajátos színfolt is tarkította, mivel a demonstrálok egy élő kecskét hoztak a helyszínre, majd káposztával etették.

A törvényi előírásoknak megfelelően trombitálták össze a II. kerületi lakosok a helyi Fidesszel karöltve március 31-ére azt nagyjából 200 embert, akik a Mártírok útján (ma Margit körút) tapasztalható kiugróan magas légszennyezettség miatt emelték fel szavukat és akadályozták kis időre a forgalmat. Mindezt maguk, de legfőképp a jövő generációja, gyermekeik védelmére hivatkozva, egyúttal követelve a hatékony környezetvédelmi intézkedéseket.

Ha ilyen látványos akcióelemmel nem is élt, de újra többeket mozgatott meg a Bajcsy-Zsilinszky Endre Baráti Társaság Környezetvédelmi Csoportja által április 3-ára szervezett nagymarosi/zebegényi „kirándulás”, amelyen a korabeli állambiztonsági statisztikák alapján mintegy 3-4000 tiltakozó vett részt, és amelyek előzetes szervezését a hivatalos bejelentés dacára a titkos adatgyűjtés eszközeivel nyomon követték.

Sokakat mozgatott meg az ELTE Természetvédelmi Klub „Levegő” Munkacsoportja, a Budapesti Műszaki Egyetem Zöld Köre és a Koko Eszperantista Szövetség Magyarországi Szekciójának közös fellépése. Hívásukra április 21-én 3-400 tüntető vonult szintén a Mártírok útjától a Margit-hídon és a Szent István körúton keresztül a Marx térig (ma Nyugati tér), soraikban olyanokkal, akik a tiszta levegő igénylését „összekötötték” a kormány lemondatásával. Mindeközben az V. kerületi rendőrkapitányságon bevetésre készen állt a karhatalmi szakasz, az operatív állomány pedig az események sűrűjében figyelt, és fényképezett.

1989. április 22-én a Föld jövőjéért aggódók hallaták hangjukat a Vörösmarty téren. Az olasz alapítású transznacionális Radikális Párt aktivistái az ózonpajzs védelmét hangoztatták, miközben a Medimpex gyógyszeripari kereskedő cég székházából állambiztonsági tisztek fényképezték őket. A figyelőhely személyzetének a félszáz tüntető gyűrűjében még a párt legismertebb arcát, a magyar származású pornószínésznőt, Cicciolinát is sikerült lencsevégre kapni, sőt – megfejthetetlen okból – a Luxus Áruházzal szemben koncertet adó gimnáziumi kamarakórusra sem sajnálták a negatívot.

Az 1989-es év legnagyobb budapesti környezetvédelmi demonstrációja május 26-án zajlott az MDF és a Duna kör szervezésében, melyhez számos egyéb környezetvédő és politikai szervezet csatlakozott. A résztvevők a nagymarosi építkezések felfüggesztéséről szóló határozat támogatására gyűltek össze a Vörösmarty téren, ahonnan az Országház elé vonultak. Itt egy kb. 40 ezer aláírással ellátott petíciót adtak át Szűrös Mátyásnak, az Országgyűlés elnökének. A környezetvédelmi megmozdulással kapcsolatos érdekesség, hogy míg a rendőrségi jelentésben a résztvevők számát „csak” 1800-2000 főre tették, addig az állami hírügynökség, a Magyar Távirati Iroda által kiadott összefoglalóban már több mint 3000 résztvevőről beszéltek.

Az év utolsó környezetvédelmi megmozdulása az 1989. december 11-én a főváros légszennyezettsége ellen, a Pénzügyminisztérium (József nádor tér) és a Kereskedelmi Minisztérium (Honvéd utca) épületei között tartott tüntető felvonulás volt. A demonstrációt az április 21-i vonulást is szervező Eötvös Loránd Tudományegyetem Természetvédelmi Klub Levegő Munkacsoportja, a Budapesti Műszaki Egyetem Zöld Köre és a Koko Eszperantista Természetvédők, illetve a hozzájuk csatlakozó MDF Budapesti Környezetvédelmi Csoportja szervezte. A rendőrség szerint 50-60 résztvevő tiltakozó nyilatkozatokat adott át a minisztériumok képviselőinek, illetve röpcédulákat osztogattak a járókelőknek.

A demonstrációkon résztvevők csekély számával nem állt arányban a végrehajtott állambiztonsági akciók nagysága. Hogy mik indokolhatták ezen demonstrációk ilyen mérvű állambiztonsági megfigyelését? Talán az, hogy az 1989. január 24-én kihirdetett gyülekezési jog szabad gyakorlását biztosító törvény óta már nem lehetett a tüntetések résztvevőire egyszerűen csak ellenségként tekinteni. Ennek ellenére, az állambiztonsági szervek mégis az év minden tömegrendezvényén az ott résztvevők létszámához képest jelentős erőkkel képviseltették magukat. Elképzelhető, hogy a titkos megfigyelések mozgatórúgója a régi reflexek továbbélése, a tehetetlenségi erő által továbbhajtott működési mechanizmus volt.

Müller Rolf

 • Tüntetők az 1989. március 6-i demonstráción, a Fő utcán a Környezetvédelmi és Vízgazdálkodási Minisztériummal szemben I.
  Tüntetők az 1989. március 6-i demonstráción, a Fő utcán a Környezetvédelmi és Vízgazdálkodási Minisztériummal szemben I.
 • Az 1989. április 3-i megmozdulás tüntetői útban az építkezés felé I.
  Az 1989. április 3-i megmozdulás tüntetői útban az építkezés felé I.
 • Az 1989. április 3-i megmozdulás tüntetői az építkezésnél I.
  Az 1989. április 3-i megmozdulás tüntetői az építkezésnél I.
 • Az 1989. április 21-i demonstráció egy résztvevője I.
  Az 1989. április 21-i demonstráció egy résztvevője I.
 • Az 1989. április 21-i tüntetés résztvevői a Négy szürke söröző előtt (Margit körút 60., akkor Mártírok útja)
  Az 1989. április 21-i tüntetés résztvevői a Négy szürke söröző előtt (Margit körút 60., akkor Mártírok útja)
 • Az 1989. április 21-i demonstráció egy résztvevője II.
  Az 1989. április 21-i demonstráció egy résztvevője II.
 • Tüntetők és transzparensek a Vörösmarty téren 1989. április 22-én I.
  Tüntetők és transzparensek a Vörösmarty téren 1989. április 22-én I.
 • Tüntetők és transzparensek a Vörösmarty téren 1989. április 22-én II.
  Tüntetők és transzparensek a Vörösmarty téren 1989. április 22-én II.
 • Kórus az 1989. április 22-i demonstráció helyszínén
  Kórus az 1989. április 22-i demonstráció helyszínén
 • A BRFK Közbiztonsági Osztály értesítése a szervező részére az 1989. február 13-i demonstráció megtiltásáról
 • A BRFK III/III-D alosztályának jelentése az 1989. február 13-i tüntetés operatív biztosításáról
 • Összefoglaló jelentés az 1989. február 13-i demonstrációról
 • Az 1989. március 6-i demonstráció bejelentése a BRFK felé
 • A BRFK jelentése az 1989. március 6-i demonstráció lezajlásáról
 • Újságcikk az 1989. március 6-i tüntetésről a Népszabadság 1989. március 7-i számában
 • A BRFK az 1989. március 31-i tüntetés eredeti tervek szerinti megtartását tiltó határozata
 • Az 1989. március 31-i tüntetés módosított bejelentése
 • A BRFK intézkedési terve az 1989. március 31-i demonstráció operatív biztosítására
 • Az 1989. március 31-i tüntetésen terjesztett "Ki a gátra!" című röplap
 • Az 1989. március 31-i tüntetésen osztogatott röplap
 • Az 1989. március 31-i tüntetésen terjesztett "Megfulladunk!" című röplap
 • A BRFK jelentése az 1989. március 31-i demonstrációról
 • Újságcikk az 1989. március 31-i demonstrációról a Népszabadság 1989.04.01-i számából
 • A BM III/III Csoportfőnökség jelentése az 1989. április 3-i demonstrációval kapcsolatos röplapozásról
 • Az 1989. április 3-i megmozdulásról szóló újságcikk az 1989. április 5-i Népszabadságból
 • Az 1989. április 3-i megmozdulásról szóló újságcikk az 1989. április 5-i Magyar Nemzetből
 • Az 1989. április 3-i demonstráción terjesztett "Üdvözlet a Dunakanyarból" című röpirat
 • Hivatalos feljegyzés az 1989. április 21-i demonstráció lebonyolításáról a BRFK-n tartott egyeztetésről
 • Az 1989. április 21-i demonstráción osztogatott röplap
 • Az 1989. április 21-i demonstráción osztogatott reklámszórólap
 • Az 1989. április 21-i demonstrációról szóló rendőri jelentéshez csatolt újságcikk a Ludas Matyi 1989.04.26-i számából
 • Az 1989. április 21-i demonstráción osztogatott röplap
 • Jelentés az 1989. április 22-i demonstráció szervezéséről
 • A Hazafias Népfront levele a budapesti rendőrfőkapitánynak az 1989. április 22-i tüntetés támogatásáról
 • Az Olasz Radikális Párt levele az 1989. április 22-i tüntetés bejelentéséről
 • Intézkedési terv az 1989. április 22-i rendezvény biztosítására
 • Az Olasz Radikális Párt az 1989. április 22-i demonstráción osztogatott röplapja képviselőjük Ciccolina (Staller Ilona) képével
 • Az 1989. április 22-i demonstráción beszerzett Radikális Hírek című kiadvány egy cikke
 • Az 1989. május 26-i tüntetésen osztogatott "Nagymaros stop!" című röplap
 • Az 1989. december 11-i demonstráció szervezői által dr. Csehák Judit szociális- és egészségügyi miniszter részére írt levél
 • Az 1989. december 11-i tüntetésen osztogatott "Élni akarunk!" című röplap
 • 1989. március 31-i Híradó részlet a tüntetésről (NAVA)
 • 1989. április 22-i Híradó részlet a tüntetésről (NAVA)
 • 1989. május 26-i Híradó részlet a tüntetésről (NAVA)